Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


сряда, 4 май 2016 г.

Как да излекувам жена си от алкохолизма?

Въпрос:
Жена ми е на 31 г. и е алкохоличка. Успях да я убедя да потърсим психолог и да направим заедно серия консултации след проведен курс на лечение в специализирано заведение. Тя също иска да се отърве от депресивните си състояния и да възстанови равновесието си.
Камен С., 37 г. Пловдив

Отговор:
В писмото си пишете, че жена ви е започнала да употребява алкохол в следствие на настъпило отчуждение в отношенията ви. Депресивните й състояния естествено съпътстват алкохолната болест, тъй като тя най-често е бягство от проблем или конфликт с някой от близкото ни обкръжение. Споделяте и своя дял в заболяването на жена си и не криете, че ви е трудно да й бъдете верен – нещо, което тя трудно би могла да приеме.

Пристрастяването към алкохола започва и при загуба на чувството за собствена значимост. Алкохолизмът е вид автоагресия – уврежда се тялото и човек постепенно губи контрол върху живота. Заедно с това се появяват обидата, срамът и страхът за себе си, които отключват депресивната симптоматика. Тъй като алкохолноболният е загубил „своя свят” и контрола върху него, чрез поглъщането на все по-големи количества алкохол, той се опитва да размие болката и да си върне чувството за равновесие и спокойствие. Което всъщност е една илюзия-капан, тъй като появяващите се на следващия етап абстинентни състояния (изпотяване, тремор, негативизъм) са много тежки. Тези хора са усвоили перфектно бягството във фантазията. Алкохолът е наркотик, който притъпява яснотата на съзнанието и дава чувство за топлина, защитеност и сигурност - илюзия за това, което реално ни липсва.

Верността в брака е ключов момент, тъй като пренебрегнатият чувства голяма болка от това, че е загубил привилегированата си позиция и ценността си за партньора. Психологичното консултиране би насочило съпругата ви към работа върху промяната на някои вътрешни нагласи и очаквания, а така също и по отношение сферите на реализация. Работата с двойката ви ще „изчисти” диалога между страните. Защото, когато избираме партньор, добре е да го избираме така, че да имаме желание да сме му верни. Когато се скача от един партньор на друг и има страх да не се нарани някого, объркването и проблемите са много повече. Честно е да се разделите с партньора си, ако не виждате повече какво ви свързва и едва тогава да потърсите други „сродни души”. Един дълбок анализ и яснота за ситуацията ви са абсолютно необходими като начало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог