Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 15 март 2016 г.

Вдъхновяващи мисли на Алън Уотс

Дълбоко вдъхновяващи мисли на Алън Уотс със субтитри(кликнете на иконката за субтитри в плейъра: Хареса ли ви?

Онлайн психотерапията става все по-популярна





Лорън Кей никога не е срещала терапевта си лице в лице. На 24-годишната дама - предприемач е било трудно да излезе от работа за запазен час.

Така започнала да се вижда с психотерапевта си онлайн.

"Това определено е различно", казва тя. Кей, който живее в Ню Йорк, открила психолога си чрез услуга за онлайн терапия, наречена Pretty Padded Room. Когато дойде време за среща  всичко, което трябва да направи е да влезе  в сайта, да щракне  върху връзка и да започне видео разговор.

Форматът работи добре за нея. "Чувствах се като при разговор по скайп с приятел", казва тя. "И когато бях в къщата на родителите ми на другия ден, показах на терапевта си котката ми."

Сега по нейни думи, тя предпочита тези видео сесии пред традиционната терапия. И не само тя е на това мнение. Все повече и повече хора - особено сред новото поколение опитват Уеб терапията.


Все повече професионалисти в сферата на  психичното здраве предлагат своите услуги онлайн. Вече има десетки подобни сайтове за услуги като тази на  Pretty Padded Room.

Има истинсо търсене на този вид терапия, казва Беа Артър, лицензиран психотерапевт и основател на Pretty Padded Room, която е базирана в Ню Йорк. "Целевия ни пазар са жените между 20 и 30 години", казва тя.

Хора от всички краища на света могат да се регистрират. "Имаме клиенти в Белгия, Саудитска Арабия, Корея", казва Артър. "Наистина е супер."

Поведенческите въпроси като неподчинение и агресия са често срещани , и краткосрочното консултиране може да помогне на родителите и децата да бъдат по-добри.


Тези, които търсят помощ могат да избират от девет лицензирани семейни психотерапевти и клинични социални работници. Цената е $45 за 30-минутна сесия, или по-малко, ако се регистрирате за месечен план. Компанията не приема здравна застраховка, но Артур казва, че някои клиенти са успели да накарат своите застрахователи да им възстановят парите за сесии.

Някои проучвания показват, че лечението с онлайн може да бъде толкова ефективен начин, колкото е лице в лице. "Ние имаме много обещаващи данни, сочещи че технологията може да бъде много добър начин за осигуряване на лечение", казва Лин Bufka, клиничен психолог, който работи за развитието на здравната политика в Американската психологическа асоциация.

"Не мисля, че имаме всички отговори все още", казва Bufka. Има случаи, когато терапията онлайн може да не работи, отбелязва тя. Терапевтите обикновено не  лекуват хора с тежки проблеми онлайн, особено ако те са склонни към самоубийство. Това е така, защото в случай на криза,  е много по-трудно за онлайн терапевти да разберат местоположението на пациентите си и да им изпратят помощ.

Дискретността е другият проблем. Вместо Skype, много компании за онлайн терапия избират да използват телеконферентна връзка с допълнителна сигурност. Артур казва, че  нейната компания предприема мерки, за да защити досиетата на клиентите си.

Но е трудно за хората да знаят точно как се осигурява сигурността на сайта, който ползват, казва тя.

Важен е и въпросът с правоспособността. Семейни терапевти, психични съветници, здравни и клинични социални работници са лицензирани да практикуват от институции на отделните държави. Но не е ясно дали практикуващ, който живее в една държава може или трябва да лекува някой, който живее на друго място.

"Бихме искали да видим малко повече мобилност и гъвкавост с това, защото със сигурност за лицензираните психолози стандартите са доста сходни в повечето държави", казва Bufka. Може би, добавя тя, терапевтите могат да получават специален сертификат, който ще им позволява да практикуват в няколко щата или държави.

Когато интернет е беше с по-бавна скорост беше наистина трудно да се направи нещо подобно. Но сега  можете буквално да видите сълзите на хората на екрана.

Американската психологическа асоциация публикува насоки за онлайн терапията миналата година. Тя насърчава онлайн практикуващите да се грижат за защитата на данните на клиентите си, както и да се запознаят с държавните и международните закони. Но това не решава проблема.

Точно сега, някои терапевти се опитват да избегнат проблеми с правоспособността като наричат себе си life coaches (житейски треньори ), за които не се изисква държавно лицензиране. Проблемът с това е , че всеки може да се нарече такъв. Тези, които търсят терапия онлайн трябва да попитат потенциалните терапевти за тяхното образование, казва тя.

Политиците ще трябва да решат тези правни неясности по-скоро, казва Артър. "В крайна сметка това е за да достигнем до хората", казва тя. "Ние трябва да отговаряме на клиентите си, където и да са те. И ако те са у дома и не са в чак толкова лошо състояние, защо бихме им отказали?"

Терапевтите трябва да са в крак с времето, казва Джон Ким, основател на The Angry Therapist. "Това е същото като с книжарниците и филмите. Всичко се измества онлайн. Същото нещо се случва и с психичното здраве."

В допълнение терапията от лицензирани терапевти и житейски треньори(life coaches), тези които се регистрират на сайта получават и дневните мотивационни имейли и достъп до групови сесии чрез Google Hangouts. В началото цялата услуга е започнала от един обикновен личен блог на Ким.

Той е лицензиран семеен и брачен терапевт в Калифорния, и се вижда с клиенти както онлайн, така и лице в лице. Но, казва той, някои от клиентите му действително  се чувстват по-комфортно в  Skype, отколкото на живо.

"Развитието на комуникационните технологии се подобрява все повече и повече, казва Ким. "Когато интернет е беше с по-бавна скорост беше наистина трудно да се направи нещо подобно. Но сега  можете буквално да видите сълзите на хората на екрана."


Източник
Онлайн Психолог