Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


събота, 7 май 2016 г.

Лекарите ми откриха нарушения в сърдечния ритъм

Въпрос:
Преди около година лекарите ми откриха нарушения в сърдечния ритъм. Това се случи в период, в който преживявах сериозна криза в интимните си отношения. Редовно изпълнявам всички лекарски предписания, промених начина на хранене и стила на живот на цялото семейство. Въпреки всичко, безпокойството и сърдечните оплаквания продължават. Необходима ли ми е и психологическа консултация?
Михаил Вучков, 35 г. Бургас

Отговор:
Много вероятно е продължаващите оплаквания при вас да се дължат и на все още не напълно „излекуван” вътрешен конфликт. Заедно със стриктното придържане към лекарските препоръки бих ви посъветвала да се погрижите и за партньорствата си. Опитвайте се да поддържате по-открити отношения с близките си и да не бягате от конфликтни ситуации – разрешавайте ги толерантно и активно. Стремете се да гледате по-реалистично и на страховете си, които вероятно ви тласкат към вежливост „на всяка цена” или към стратегия от типа „Добре, нека е на твоето - само мир да има”. Възможно е също така да страдате от свръхпретоварване на работното си място, прекалена амбициозност или пък да изпадате в крайности в постоянния си стремеж към перфекционизъм.

Отдавна е доказано съществуването на връзка между сърцето и страха. Чрез вегетативната нервна система и по хормонален път чрез засилено отделяне на адреналин, могат да се получат и някои смущения в сърдечната дейност. При всички наши силни емоции – и положителни, и отрицателни, сърцето ни реагира различно. Самите сърдечни проблеми често водят до поява на страх. Така причината и следствието взаимно се усилват и човек влиза в един порочен кръг. В такива случаи, много често вниманието се насочва само към телесните симптоми, а е важно да погледнем и към корена на проблема – нашите емоции, конфликти и потребности.

Във вашия случай би било полезно да усвоите и някаква медитативна техника, с помощта на която да преодолявате по-бързо състоянията си на завишена тревожност. Ако сте достатъчно концентриран в усилията си и практикувате редовно (поне веднъж на ден) е напълно възможно да се справите лесно с безпокойствата си и някои от причините, които ги пораждат.
Открийте истината – „тя е в ритъма на сърцето ви”!

сряда, 4 май 2016 г.

Как да излекувам жена си от алкохолизма?

Въпрос:
Жена ми е на 31 г. и е алкохоличка. Успях да я убедя да потърсим психолог и да направим заедно серия консултации след проведен курс на лечение в специализирано заведение. Тя също иска да се отърве от депресивните си състояния и да възстанови равновесието си.
Камен С., 37 г. Пловдив

Отговор:
В писмото си пишете, че жена ви е започнала да употребява алкохол в следствие на настъпило отчуждение в отношенията ви. Депресивните й състояния естествено съпътстват алкохолната болест, тъй като тя най-често е бягство от проблем или конфликт с някой от близкото ни обкръжение. Споделяте и своя дял в заболяването на жена си и не криете, че ви е трудно да й бъдете верен – нещо, което тя трудно би могла да приеме.

Пристрастяването към алкохола започва и при загуба на чувството за собствена значимост. Алкохолизмът е вид автоагресия – уврежда се тялото и човек постепенно губи контрол върху живота. Заедно с това се появяват обидата, срамът и страхът за себе си, които отключват депресивната симптоматика. Тъй като алкохолноболният е загубил „своя свят” и контрола върху него, чрез поглъщането на все по-големи количества алкохол, той се опитва да размие болката и да си върне чувството за равновесие и спокойствие. Което всъщност е една илюзия-капан, тъй като появяващите се на следващия етап абстинентни състояния (изпотяване, тремор, негативизъм) са много тежки. Тези хора са усвоили перфектно бягството във фантазията. Алкохолът е наркотик, който притъпява яснотата на съзнанието и дава чувство за топлина, защитеност и сигурност - илюзия за това, което реално ни липсва.

Верността в брака е ключов момент, тъй като пренебрегнатият чувства голяма болка от това, че е загубил привилегированата си позиция и ценността си за партньора. Психологичното консултиране би насочило съпругата ви към работа върху промяната на някои вътрешни нагласи и очаквания, а така също и по отношение сферите на реализация. Работата с двойката ви ще „изчисти” диалога между страните. Защото, когато избираме партньор, добре е да го избираме така, че да имаме желание да сме му верни. Когато се скача от един партньор на друг и има страх да не се нарани някого, объркването и проблемите са много повече. Честно е да се разделите с партньора си, ако не виждате повече какво ви свързва и едва тогава да потърсите други „сродни души”. Един дълбок анализ и яснота за ситуацията ви са абсолютно необходими като начало.

понеделник, 2 май 2016 г.

Каква е причината за страховете ми?

Въпрос:От няколко години се опитвам да преодолея състояния на силна тревожност и страх, особено ако се окажа далеч от познати места или съм съвсем сама. Наруши се нормалният ми ритъм и като цяло начинът на живот на моето семейство. Как да премахна тези доста неприятни за мен и близките ми моменти?
Людмила И., 31 г., Стара Загора

Отговор:
Както е известно и от народната мъдрост – очите на страха са големи! Ако се замислите върху това, ще си дадете сметка, че 99% от възприятието ни за това, дали нещо ни заплашва или не, идва от нашите собствени нагласи, както и от самото очакване “наистина нещо да се случи”. Страхът от провал, например, увеличава своята интензивност, когато сме по-скоро склонни да не си вярваме достатъчно и да се подценяваме. 

В основата на всеки страх стои някакъв дефицит в нашето позитивно самовъзприятие, който може да сме натрупали още в най-ранно детство. Често липсата на любов, топлота или истинска родителска грижа са в основата на подобни реакции в по-късна възраст. Понякога реакция на страх може да се отключи при сполетяла ни силно травмираща ситуация или при хронично излагане на неудоволствени преживявания. 

Като начало ще бъде добре да се преосмислят някои аспекти на вашата семейна констелация, както и да се работи по посока на увеличаване на взаимното приемане, разбиране и подкрепа между всички членове на системата. Несъмнено, ще е нужно да намерите и вътрешни ресурси за повишаване на самооценката си – т.е. да си дадете сметка за своите способности, положителни страни и предимства пред другите. Спомнете си за всички постижения и успехи в различни сфери на живота ви, не само в професионално отношение - сигурна съм, че те са много.  

Работата с психолог, която е необходима в случай като вашия, би ви помогнала да промените стереотипите и на поведенческо ниво. Препоръчвам ви да усвоите подходящите за вас дихателни и релаксиращи техники, като не забравяте за дисциплината. Помнете, че всичко зависи най-вече от вас и вашето постоянство. Конфронтирайте страха си и си позволявайте награди за това! Приемете, че променливия свят, в който живеем носи и много положителни емоции и предизвикателства. Новите планове и широтата на перспективата пред вас могат да ви заредят с ентусиазъм и оптимизъм, които са антиподи на страха. Бъдете последователна!
Онлайн Психолог