Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


петък, 24 февруари 2017 г.

Що е то Алалия / Дисфазия

Алалията е все по-рядко срещан термин от руската логопедична школа. Според МКБ – 10 разстройството на експресивната реч се нарича Дисфазия на развитието. Това е нарушение, което се среща най-често при децата и се характеризира с ограничен или затруднен говор, а понякога и с липса на говор. Дисфазия на развитието е специфично езиково нарушение, което се характеризира с късно начало на речта и с не типично за възрастта развитие на цялостната езиковата система. Причините се дължат на поражения в мозъчната кора, в зоната на Брока и зоната на Вернике, още преди да е започнало развитието на речта. Специфичното при дисфазия на развитието е липсата на експресивна реч. Няма нарушение в писането, четенето и в разбирането на речта като цяло. Слухът е запазен, а интелектът е нормален.

При децата с тази диагноза е най-добре да имат систематични, редовни занимания с логопед и психолог. Логопедичната терапия е насочена към конкретна и систематична работа върху развитието на речта. А психологическата към стимулиране на говорните навици, както мотивиране на пациента да бъде концентриран при изпълнението на логопедичните задачи. Резултатите идват след продължителна и упорита работа.· Вниманието е насочено главно върху правилното звукопроизношение както и върху комуникативните модели на общуване. Работата се планира индивидуално, в зависимост от личностните особености на детето. Задължително е да се направят изследване на IQ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог