Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


петък, 17 февруари 2017 г.

Какво е това психотерапия?



Относно психотерапията моето желание е да обясня какво е психотерапия на достъпен език, да демистифицирам предмета на тази дейност, без да го превръщам в тривиален. Целта ми е да предоставя ясно, и във възможно най-съкратен вид, информация за тези от вас, които обмислят среща с психотерапевт, но са тревожни относно предстоящото.

И така, според едно от определенията :
„Психотерапията е процес на психологическо подреждане на минало, сегашно и бъдеще с цел постигане на хармония със себе си и света в настоящето”. Към това определение на В. Макаров бих добавила,че психотерапията е процес, целта на който са изменения в многобройните сфери на човешкия живот и постигане на житейска ефективност. Психотерапията е грижа за тялото, ума, душата и настроението на човека.

Съществуват различни психотерапевтични методи, на които са обучени различните психотерапевти. Основни и аранжирани по времето на своето появяване са : хипнотерапия, психоанализа, центрирана на клиента терапия, поведенческа терапия, когнитивно поведенческа терапия, гещалт терапия, позитивна психотерапия, невро-лингвистично програмиране и т.н. Психотерапията може да бъде индивидуална, групова или семейна.

Всички психотерапевтични парадигми използват различни методи и съпътстващи ги техники.Напоследък се наблюдава обща ориентация към еклектизъм, което не променя целта на психотерапията. Тя по своята същност е и „Процес, при който човек желаещ да се избави от симптоми и проблеми, с които се сблъсква в живота си, или се стреми към личностен ръст имплицитно или експлицитно, сключва договор за вербално или невербално взаимодействие с човек /или няколко души /, влизащи в роля на агенти на помощта” според определението на Дж.Мрамър, което споделям и аз.

Друг съществен въпрос, който човек си задава при срещата с психотерапевт е: каква е разликата между психолог, психотерапевт и психиатър. Моето пояснение – психотерапевтите са хора с базово образование, най-често по психология , които са се специализирали след допълнително сертифицирано обучение в един , или няколко от психотерапевтичните методи за работа с хора. Това обучение не предполага използването на лекарствени средства като част от терапията, това е в компетенциите на психиатъра, чието базово образование е медицина. Те са специалистите, които предписват медикаментозино лечение, което е наложително при някой болестни прояви. Нерядко психолози и психиатри работят в екип и съчетават знанията си в двете посоки: медикаментозна и немедикаментозна психотерапевтична памащ.

И така , всеки психотерапевт създава свой стил на работа, често еклектичен, съчетаващ заннията и уменията му в различни психотетапевтични школи, в съчетание със спецификата на на психотерапевтичната си практика, но и съобразно своя темперамент, ценности и стил на общуване. В това отношение моят подход на работа го определям като интегративнен и едновременно индивидуален Той съчетава консултативна, психотерапевтична помощ, хипнотерапия и креативни техники за тялото и ума. Използваният от мен подход за работа, включва методи в краткосрочен и дългосрочен план. Използвам техники за справяне съобразени с уникалните обстоятелства на всеки човек. Крайната цел е постигане на оптимално психосоматично здраве и личностно развитие.

Като психолог и психотерапевт считам за важно да представя и своята гледна точка, относно това кога един човек е желателно да се обърне към специалист по психично здраве.Разбира се всеки преценява индивидуално, но един човек влиза в психотерапия, защото той е „изгубен или е заседнал, зациклил „.Той може да се чувстват по този начин или може да вижда в поведението си това , но най-често, това е проблемът. „ Изгубен или заседнал?“

В различни етапи и моменти от живота ни има предизвикателства, препятствия, които понякога не можем да овладеем сами . Такива са болест, загуба на близък, зависимости, усещане за несправяне като родител, проблемно забраменяване, развод, раздяла с любим човек, недобри междуличностни отношения на работното място или в семейството. Това са само част от „препъникамъчетата” в нашия живот. Психотерапията, психологическото консултиране, хипнотерапията и креативните техники са безценна помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог