Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


четвъртък, 2 март 2017 г.

Емоционалното здраве е неразделна част от здравето на човека

Интимната връзка между тяло, съзнание и дух е позната и почитана от Източната медицина от векове. Напоследък, много специалисти в света започнаха да разглеждат емоционалното здраве като директно свързано с физическото здраве. Сега вече знаем, че отричането на емоционалното и духовното здраве рано или късно ще вземе жертва от физическото тяло.

Понастоящем се правят хиляди проучвания върху връзката тяло – съзнание. Човешкото тяло не се разглежда като машина, която се разрушава от случайни събития. Депресията е рисков фактор за сърдечните инфаркти, безспокойството може да провокира храносмилателни и кожни нарушения, съсредоточаването върху самия себе си може да увеличи риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Емоционалното здраве формира способността за успех. Според Даниел Голман, автор на книгата “Емоционален интелект”, емоционалният коефицент е по – точен показател на способностите за успех в живота от личния коефицент на интелигентност, феномен, който той нарича “емоционална грамотност”.

Извън физическата жизненост и персоналната сигурност, съществува една дълбока императивна потребност да се обърне внимание на емоционалното здраве, защото в крайна сметка най – голямото задоволство или най – голямото нещастие идва от способността на човека да живее истински, дълбоко и интимно с останалите хора.

Ако той отрича своето емоционално развитие, рискува да живее в изолация, дори да достигне още по – дълбоко в посока на своето самоунищожение, като попадне в порочния кръг на обвинение, враждебност, гняв, самоомраза и други “отровни” емоции.

Кои са илюзиите относно емоционалното здраве? На първо място - всеки човек си мисли, че се чувствува добре или че той е единственият, който се чувствува особено зле. Той обича да твърди, че повечето хора нямат проблеми и че сам би могъл да въздействува на самия себе си.

Според някои психолози, много може да се научи от хората, които са участвували във войните. За ветераните от войната във Виетнам, например, са много характерни чувството на виновност, срам, самоунищожение, които се поддържат като “стари рани”. Повечето от тези хора носят в себе си много скептицизъм и цинизъм, живеят с убеждението, че родината им отрича цената на услугата, която те са и направили и в някои случаи ги ругае за завръщането им, обясняват американски психолози. Според специалистите, ако такива хора попаднат в групи за лечение, те са в състояние да прочистят голяма част от своята болка и емоционален дистрес.

Самият процес на “очистване” е на три етапа: първо, осъзнаване на необходимостта от промяна; второ - предприемане на мерки и трето – осъзнаване на това, че промяната на самия себе си е процес, който изисква време, защото емоционалната трансформация не винаги се случва за часове.

Според специалистите, самоанализът се ускорява в групова среда, но следващата стъпка напред към по – голяма емоционална яснота трябва да продължи в по – близка връзка с личен съветник или наставник.

В последните години този специализиран начин на подпомагане на кариерата, връзките и духовното развите на личността започва да се утвърждава на Запад.

Той се описва като развиваща се връзка, която дава на хората повече резултати в техния личен и професионален живот Това не е психотерапия, защото при повечето терапии отправната точка е дисфункцията. Терапията се фокусира върху определен проблем. При разговорите с наставник, отправната точка е желанието на човека да подобри собствената си личност. В този случаи той приема собствената си персона по – сериозно, предприема незабавно ефективно и фокусирано действие, спира да се подчинява на това, което го тегли надолу, лесно постига резултати, създава цели, които които не могат да се постигнат без съветника.

Какво се случва, когато човек придобива емоционална интелигентност? Той просто се научва да идентифицира своите емоционални дразнители. Може би най – отровните от всички емоции са гневът и враждебността, защото те ограбват духовното спокойствие и способността да се мисли и действува ясно. Враждебността може буквално да убие личността чрез повтарящо се напрежение на сърдечно – съдовата система от отделящите се стрес хормони.

Как може човек да преодолее гнева? Едният начин е да бъде преосмислен. Необходимо е човек да направи едно “вътрешно разследване”, за да открие истинската история, която стои зад неговия гняв. Това би могло да бъде събитие или събития от детството, например ако никога не му е било позволявано да отидете някъде, където е било твърде скъпо за него. От този момент той затаява в себе си дълбок гняв срещу своите родителите и неговите клетки съхраняват този спомен. Всеки път, когато го спохождат подобни инциденти неговите чувства се отключват. В такъв случай човек има нужда да се върне назад, казват психолозите и да разруши тази дисфункционална система на вярата, която ограничава неговите възможности. Това означава излизане от устойчивото негодувание и прощаване на родителите.

Липсата на разбиране на чувствата поставя личността в ситуация, в която тя не може да се занимава с проблемите си по здравословен път в ежедневния живот и връзки. Например ако човек е ядосан, той обвинява за своя гняв друг. Ако обаче схване, че провокирането на гнева е свързано с включването на някакво събитие от миналото или може би преминаване на граница, която той още не установил, би могъл да сдържи гнева си и да го обсъди спокойно. Това според психолозите е емоционална грамотност.

Много хора се чувствуват обладани от лошо настроение. Веднъж, обаче, започнал емоционалната реконструкция, придобивайки осведоменост относно преживяното, човек започва да се чувствува по – малко предразположен към отрицателни емоции. По – бърз прогрес в тази насока може да се постигне с дълбоко дишане, медитация или молитва, казват психолозите.

Емоционалното здраве дълго време е било подценявано в системата на цялостното здраве на отделния човек. напоследък все повече специалисти започват да се обръщат сериозно към този проблем, тъй като неговото изясняване е от полза за отделната личност и обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог