Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


понеделник, 2 май 2016 г.

Каква е причината за страховете ми?

Въпрос:От няколко години се опитвам да преодолея състояния на силна тревожност и страх, особено ако се окажа далеч от познати места или съм съвсем сама. Наруши се нормалният ми ритъм и като цяло начинът на живот на моето семейство. Как да премахна тези доста неприятни за мен и близките ми моменти?
Людмила И., 31 г., Стара Загора

Отговор:
Както е известно и от народната мъдрост – очите на страха са големи! Ако се замислите върху това, ще си дадете сметка, че 99% от възприятието ни за това, дали нещо ни заплашва или не, идва от нашите собствени нагласи, както и от самото очакване “наистина нещо да се случи”. Страхът от провал, например, увеличава своята интензивност, когато сме по-скоро склонни да не си вярваме достатъчно и да се подценяваме. 

В основата на всеки страх стои някакъв дефицит в нашето позитивно самовъзприятие, който може да сме натрупали още в най-ранно детство. Често липсата на любов, топлота или истинска родителска грижа са в основата на подобни реакции в по-късна възраст. Понякога реакция на страх може да се отключи при сполетяла ни силно травмираща ситуация или при хронично излагане на неудоволствени преживявания. 

Като начало ще бъде добре да се преосмислят някои аспекти на вашата семейна констелация, както и да се работи по посока на увеличаване на взаимното приемане, разбиране и подкрепа между всички членове на системата. Несъмнено, ще е нужно да намерите и вътрешни ресурси за повишаване на самооценката си – т.е. да си дадете сметка за своите способности, положителни страни и предимства пред другите. Спомнете си за всички постижения и успехи в различни сфери на живота ви, не само в професионално отношение - сигурна съм, че те са много.  

Работата с психолог, която е необходима в случай като вашия, би ви помогнала да промените стереотипите и на поведенческо ниво. Препоръчвам ви да усвоите подходящите за вас дихателни и релаксиращи техники, като не забравяте за дисциплината. Помнете, че всичко зависи най-вече от вас и вашето постоянство. Конфронтирайте страха си и си позволявайте награди за това! Приемете, че променливия свят, в който живеем носи и много положителни емоции и предизвикателства. Новите планове и широтата на перспективата пред вас могат да ви заредят с ентусиазъм и оптимизъм, които са антиподи на страха. Бъдете последователна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог