Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


събота, 7 май 2016 г.

Лекарите ми откриха нарушения в сърдечния ритъм

Въпрос:
Преди около година лекарите ми откриха нарушения в сърдечния ритъм. Това се случи в период, в който преживявах сериозна криза в интимните си отношения. Редовно изпълнявам всички лекарски предписания, промених начина на хранене и стила на живот на цялото семейство. Въпреки всичко, безпокойството и сърдечните оплаквания продължават. Необходима ли ми е и психологическа консултация?
Михаил Вучков, 35 г. Бургас

Отговор:
Много вероятно е продължаващите оплаквания при вас да се дължат и на все още не напълно „излекуван” вътрешен конфликт. Заедно със стриктното придържане към лекарските препоръки бих ви посъветвала да се погрижите и за партньорствата си. Опитвайте се да поддържате по-открити отношения с близките си и да не бягате от конфликтни ситуации – разрешавайте ги толерантно и активно. Стремете се да гледате по-реалистично и на страховете си, които вероятно ви тласкат към вежливост „на всяка цена” или към стратегия от типа „Добре, нека е на твоето - само мир да има”. Възможно е също така да страдате от свръхпретоварване на работното си място, прекалена амбициозност или пък да изпадате в крайности в постоянния си стремеж към перфекционизъм.

Отдавна е доказано съществуването на връзка между сърцето и страха. Чрез вегетативната нервна система и по хормонален път чрез засилено отделяне на адреналин, могат да се получат и някои смущения в сърдечната дейност. При всички наши силни емоции – и положителни, и отрицателни, сърцето ни реагира различно. Самите сърдечни проблеми често водят до поява на страх. Така причината и следствието взаимно се усилват и човек влиза в един порочен кръг. В такива случаи, много често вниманието се насочва само към телесните симптоми, а е важно да погледнем и към корена на проблема – нашите емоции, конфликти и потребности.

Във вашия случай би било полезно да усвоите и някаква медитативна техника, с помощта на която да преодолявате по-бързо състоянията си на завишена тревожност. Ако сте достатъчно концентриран в усилията си и практикувате редовно (поне веднъж на ден) е напълно възможно да се справите лесно с безпокойствата си и някои от причините, които ги пораждат.
Открийте истината – „тя е в ритъма на сърцето ви”!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог