Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


понеделник, 18 април 2016 г.

Как да се осмеля да направя първата крачка?

Въпрос:
Не намирам начин да премахна силната си тревога при контактите ми с жени. Напрежението ме сковава и не мога да подходя по-решително към тези, които харесвам. В главата си разигравам всякакви сценки, но на практика всичко е пълен провал.
Атанас Д., 32 г. Бургас

Отговор:
Като начало потърсете психолог или психотерапевт, с който да уточните в пълнота картината на нещата вътре във вас. Така ще ви стане по-ясно откъде тръгват корените на вашата стеснителност - очевидно имате някаква фамилна предразположеност към такъв тип темперамент. Доста вероятно е и някои по-сложни за преработка събития в живота ви да са подтиснали вашето самочувствие и самооценка. Когато това е за продължителен период от време или често случващо се, е обяснимо защо човек развива такъв деструктивен модел на поведение най-вече спрямо самия себе си. В такива случаи често обвиняваме другите или обстановката за това, че не се справяме, което е нормална защитна реакция. Налице е и понижен тонус и настроение, както и силно чувство за липса на перспектива.

Един от добрите допълнителни подходи при вас е де се запишете и да участвате, за период поне от 6 месеца, в група по психодрама. Методът е много ефективен, защото работи с нашите истински и често подтиснати емоции и преживявания. Той ни дава повече автентичност и знание за това как се чувстваме, тъй като при него се работи не толкова с думите, колкото с „играта” и ролите, които ние играем. По време на срещите вие ще имате възможност да бъдете или главно действащо лице по ваш казус или участник в разрешаването на проблем на друг човек. При всички случаи ще ви бъде полезно да видите и ситуациите на хора с различни от вашите съдба и опит.

Психодрамата ще ви даде и нова опитност в общуването, ще ви направи по-спонтанни, а от там и по-цялостни - това ще повиши вътрешната ви увереност и стремеж към активност. Ако се познаваме по-добре, толкова по-лесно ще ни бъде да се обичаме. Истината е, че колкото и да сме „стегнати”, след преборването с „драконите” вътре в нас, идва ред и на откриването на „съкровищата” - т.е. на много повече наши положителни страни, които сме престанали да забелязваме. Постепенно ще започнете да използвате по-ефективно и предимствата си, поведението ви ще стане по-гъвкаво и вариативно. Ако видите, че успявате да изпълнявате без притеснение много и различни роли в ежедневието си, можете да се поздравите.

Направили сте голяма крачка напред и това няма как да остане незабелязано за околните. Бъдете постоянен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог