Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 19 април 2016 г.

Какви са психологическите причини за болката в очите?

Въпрос:
Имам хроничен конюнктивит. Забелязвам, че най-силно очите ми сълзят и ме болят, когато съм затиснат от проблеми. Мога ли да си помогна и по друг начин, а не само с лекарствата, които взимам редовно?    Андрей Н., 33 г. Пловдив

Отговор:
Вие сте забелязал връзката между вашата актуална ситуация и начина, по който реагира тялото ви и това е добър знак. Очите са част от цялостното сетивно възприятие на света и събитията около нас – те са прозорците на душата ни. Те винаги издават вътрешното ни състояние и именно чрез сълзите, очите „изхвърлят” навън натрупаните болка или гняв. 

Възпалението на съединителната тъкан (конюнктивит), както и всяко друго възпаление свидетелстват за наличието на вътрешен конфликт. Конюнктивитът причинява болки в очите и болният чувства известно облекчение, само когато ги затвори. Неслучайно народната мъдрост е създала израза „затварям си очите” – когато сме изправени пред разрешаването на някаква житейска трудност или сме в ситуация, неудобна за нас.   

В момента се намирате в интересен период – в разцвета на силите си сте „принуден” да работите нещо, което не харесвате при това с ниско заплащане, голяма част от времето ви е отдадено на болните ви родители, работите извънредно, за да повишите доходите си, не намирате свободно време да се срещате с приятелката си и да се забавлявате. Отхвърляте очевидно изгодни предложения за работа с по-високо заплащане поради страх да предприемете една по-радикална стъпка към промяна. За съжаление, тази плаха позиция и „движение” само в познатите ви орбити стопират естествения процес на промяна и еволюция в живота ви. Житейските обстоятелства около вас в този момент би трябвало да ви провокират много силно по посока към осъзнаване и пренареждане на вашите основни приоритети. Не се съпротивлявайте на промяната – тя очевидно се случва! Погледнете на живота си в този момент като на пъзел, който трябва да подредите отново. Всяко парченце има своето точно място – открийте го и картината ще се появи по-ясна от всякога. Разбира се, има неща, които са даденост и няма как да променим – само силни чувства и желание не са достатъчни.

Апелът ми към вас е да обмислите трезво положението си и допълнителните благоприятни възможности в този момент. Вместо да се оставяте на течението на събитията, по-лесно за вас би било да ги управлявате. Липсва ви доза решителност и активност. Знаците са навсякъде около вас – „вижте" очевидното и бъдете в тон с движението на собствения си живот!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог