Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


петък, 22 април 2016 г.

Как да спра “войните” на работното място?

Въпрос: Работя в малка фирма и доскоро с колегите си се разбирах добре. Напоследък обаче в личния ми живот се натрупаха доста проблеми и вече не успявам да се владея и на работното си място. Боря се с всички и ми е тежко, че не ме разбират и подкрепят.                                                                                                    Неделя Б., 44 г. Смолян



Отговор:Вие подробно описвате тежките моменти в сегашния период от живота си, но нека признаем, че всичко има предистория, която трябва да анализираме старателно. Съхранили сте семейството си, но споделяте, че любовта цял живот е “бягала” от вас – конфликтен брак.Трудно ви е било да намирате подходяща работа, въпреки, че имате две висши образования. Заемате една от мениджърските позиции във фирмата, но подчинените ви сякаш са неуправляеми.

Имате възможност да започнете да обвинявате за проблемите си другите, което е най-често срещаната стратегия, да избягате от всичко и да започнете “отначало” или да промените себе си и да намерите сили да се справите със ситуацията. Естествено ще предпочета да се спра на третия подход – това, което е в нас е и извън нас, нали? Често една много малка победа на психично ниво може да доведе до големи промени около вас и отношенията ви с другите.

Що се отнася до семейството и любовта, нека се приземим. Всеки има свое разбиране за това чувство. Не бива да я приравняваме с брачните отношения - тя винаги има различно лице и по темата се пише от хилядолетия. Можем да я определим като вътрешно състояние, цялостна настройка на душата ни, дори и като светоусещане, част от което е любовта към нашия партньор или съпруг. Ако гледате на нея като на нещо, което трябва да “получите” или ви се “полага”, то много вероятно е тя винаги да бяга от вас. Преди всичко посадете любовта вътре в себе си и така ще получите и отношението, което очаквате. Постарайте се да изградите стил на деликатна, позитивна, толерантна и постоянна в чувствата си жена и сигурно това ще се върне към вас като търсен отговор.

За да се реализираме професионално е добре да заложим на много ясен отговор на въпроса какво точно искаме! Системните усилия в дадена посока  ще ни направят компетентни и надеждни, а следователно и търсени; усъвършенствайте се и бъдете креативна. При вас търсенията са леко хаотични – концентрирайте се върху една професия и давайте най-доброто от себе си. Дори и при такава динамична пазарна ситуация, каквато имаме в момента, тази стратегия успява. От всичко казано дотук произтичат и проблемите с вашите подчинени. 

Ако вие сте един объркан и разлюлян от емоции човек, няма как да другите да имат респект от вас и да ви се доверят. А това, че ги “действате” чрез непрестанни проверки, педантичен контрол и вероятно с непоследователни и смътни послания още повече проваля общуването ви с колегите. Потърсете специализирана помощ и започнете най-напред от промяната вътре във вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог