Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


петък, 22 април 2011 г.

Онлайн Психолог може да помогне при хипохондрия и киберхондрия

Хипохондрия се лекува с онлайн психолог

Хипохондрията и съвременният й вариант - киберхондрията, се повлияват изключително добре при работа с онлайн психолог. Както знаете, хипохондрията е състояние, при което човек е изключително притеснен за здравето си, изпитва силен и най-често неоснователен страх, че е болен от неизлечима болест и умира.

Тревожността и стресът, предизвикани от това състояние на силно безпокойство, а често и страх, могат наистина да доведат до болки, които човек да разкодира погрешно, да затвърди мнението си, че е болен, да си постави диагноза и да започне да се тревожи още повече, като по този начин изкуствено създадените болки се усилват, и се влиза в един порочен кръг.

Доста от студентите медицина преминават през хипохондрията - четейки за всевъзможни болести, някои започват да си внушават, че имат симптомите на болести, описани в учебниците. Комично е, но се е стигало дотам, студент прочел информация за десет болести, да е сигурен, че е болен от десетте едновременно. За разлика от другите хора, те много бързо разбират, че страховете им са безпочвени и нямат нужда от онлайн психолог.

Киберхондрия


Свободният достъп до медицинска информация в Интернет през 21-ви доведе до създаването на "нов вид" хипохондрия - така наречената Киберхондрия. Тя се изразява в това, че щом човек забележи определен симптом или съвкупност, започва да търси информация в Интернет, и след отрицателно време ровене си поставя самодиагноза и заключава, че е тежко болен, най-често от сериозна или неизлечима болест. После на емоционално и психическо ниво започват да се случват изключително динамични процеси - съзнанието на индивида е заето само с тази мисъл, дотам че той да не спи по цели нощи, мислейки и тревожейки се. Често човекът започва да изследва симптомите си щателно и постоянно, и мислейки за тях ги кара да се усилват, или да му се струва, че се усилват.

Някои от хипохондриците ходят постоянно на лекар и отнемат от ценното му време прекалено често и без да са наистина болни. Често изследванията и дори лекарското уверение, че няма основания за притеснения, не са достатъчни за киберхондрика/хипохондрика. Някои от хората с това състояние сменят лекарите си често, мислейки ги за некомпетентни, заради това, че не забелязват "очевидното" за тях - че са тежко болни от определена от тях болест.

Хипохондрията и киберхондрията се повлияват добре още от първата консултация с онлайн психолог, стига хипохондрикът да е склонен да се свърже с такъв. В някои случаи той е на 300% сигурен, че е болен, а останалите го мислят за "луд" и отказва да се срещне с психолог или психиатър. Консултацията помага на човека да осъзнае, че всичко е в главата му; да спре да се страхува от смъртта; да разбере, че опитът е това, което прави лекарят-лекар, и ние не трябва да се бъркаме в работата му, да се опитваме да се самодиагностицираме, и да спрем да търсим информация за заболявания в Интернет и където и да било. Ако пациентът е вярващ, това също се оказва голям плюс в по-бързото му осъзнаване и освобождаване от натрапчивите мисли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог