Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 3 май 2011 г.

Психолог по Скайп

Психолог онлайн по Скайп
В един от предните материали разгледахме предимствата на онлайн психолога, в тази статия ще се насочим по-конкретно към комуникацията с него по Скайп.

Защо Скайп за онлайн консултации?

А защо не? Като изключим абонамента за интернет, разговорите не се заплащат, за разлика от телефона. Комуникацията е инстантна, за разлика от имейла. Има избор между три режима - чат, разговор и видеоразговор. Вярно е, че същите функции се предлагат и от други софтуери, но едва ли има по-популярна, лесна за използване и развита програма от Скайп в момента.

Предимството на видеоразговора.

Онлайн психологът е като нормалния психолог - сензитивен за всичко у събеседника си. Бъдете сигурни, че при среща на живо терапевтът отчита тревогата, стеснителността и лъжата и други по гласа, езика на тялото, изражението на лицето и други. Защо при онлайн комуникацията да го лишаваме от това?
Видео разговорът дава едно по-силно усещане за близост между клиента и психолога, което не може да се сравни с комуникацията само по телефон или имейл. Той най-много се доближава до традиционното консултиране, защото психоаналитикът има възможност да всички останали канали на комуникация, а според учените вербалната форма на общуване е само 20% от цялата информация, която изразяваме с жестове, физиономии, стойка, характеристика на гласа и много други.
Особено ако клиентът има склонност да послъгва, видео разговорът е най-удачното решение.

Не бива да се пропуска и чатът. Той също има своите предимства, ако човекът от другата страна е по-стеснителен или срамежлив. Чатът предлага точно обратното на видео разговора - чувство на отдалеченост, което предразполага такъв тип хора, позволява им да се отпуснат и кажат всичко без притеснения. Клиентът има и по-голяма възможност да скрие идентичността си. Предимството пред имейл общуването е, че съобщенията се разменят бързо и на момента, докато при имейлите има известно забавяне.

Относно анонимността и сигурността си струва да кажем, че Скайп е най-лесният софтуер за регистрация - дори не се изисква потвърждение по имейл, и всеки може за минута да си регистрира нов акаунт с псевдоним, с който да си пише само с психолога.

Обикновеният разговор също е удачно решение и както казахме, много по-евтин заместител на телефонната връзка, ако имате компютър, хедсет(слушалки с микрофон) и Интернет връзка. Той е нещо средно между чата и видеоразговора - усещането за близост се запазва, но без да се навлиза в личното пространство с видео.

Повечето онлайн психолози са опознали предимствата, признали популярността и работят успешно през Скайп. Не бива да се пропуска и възможността да се изпращат файлове през него, както и функциите да му се добавят плъгини - всичко може да се окаже полезно.

В днешно време двойки се женят през Скайп, учители в САЩ преподават на ученици в Африка, защо да не се използва и за помощ от психолози онлайн?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог