Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 5 април 2016 г.

В депресия ли съм?

Въпрос:
Наскоро загубих работата си, на която много държах. Преживявам силна емоционална криза и в отношенията със съпруга ми, който призна, че от една година поддържа извънбрачна връзка. Хващам се, че прекарвам дните си в лутане без да виждам изход от положението. Чувствам се безпомощна и не зная как да стъпя отново на краката си. Нямам настроение за каквото и да било. В депресия ли съм?
Елена П., 38 г. Бургас 



Отговор:
Възможно е да сте развили съответната депресивна симптоматика, с която реагира и тялото ви. Соматичните оплаквания, обаче са само част от цялостната картина на вашето състояние. Дълготраен ефект и пълно възстановяване бихте постигнали, ако потърсите консултация и от психолог или психотерапевт.

Очевидно през последните години сте под въздействието на редица микро- и макротравми. Вече сте и в зряла възраст, когато човек подлага на преоценка доста от своите устойчиви ценности, принципи и жизнени планове. Тази поредица от кризи всъщност са вашите шансове за една по-глобална личностна трансформация и освобождаване от негативните нагласи, емоционални състояния и поведенчески модели. Ще ви бъде нужно да мобилизирате силните си страни и да проявите постоянство, упоритост и воля в този труден, но целебен процес.

Можем да оприличим състоянието ви на съд под налягане, чийто вентили са затворени. Отвън нещата изглеждат спокойни, а цялата “неприемлива” енергия насочвате навътре срещу самата себе си. Вероятно и при вас е налице широко разпространения конфликт между учтивостта и откровеността. Той затруднява отстояването и реализирането на собствените ни потребности и желания и натрупва блокирана агресивност. В зависимост от конкретните аспекти на състоянието ви може да бъде приложена т.нар. терапия на малките крачки – за вас и за вашето обкръжение. Разчитайте на неговата подкрепа и поддържайте колкото е възможно по-отворена и топла връзка с действителността. Възможно е да се наложи да преосмислите и коригирате и редица семейни модели, с които сте възпитавана от дете.

Много често хората не си дават сметка за негативните въздействия, на които са подложени ежедневно. С времето някои сами прекъсват своята “линия на удоволствията” и започват да защитават упорито ролята си на “жертва”. С цялото уважение към вашето страдание и болка, бих ви посъветвала да потърсите корените им и постепенно да откриете ключа към своето собствено оздравяване. Кризите ви са всъщност един добър приятел, който ви дава и алтернативи за промяна на ситуацията. С помощта на вашия терапевт и най-близките ви хора, бихте могли отново да видите наоколо повече цвят, доверие и близост. Открийте се за света и ще получите същото в замяна – той също ще ви открие най-добрите си страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог