Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 19 април 2016 г.

Как да преодолея страха си?

Въпрос:
От доста време се боря със силното си притеснение, когато съм в компанията на повече хора. Страхувам се, че другите щe ме отхвърлят, че ще ме разкритикуват, че няма да ме харесат. Често, в такива ситуации, изпитвам чувства на срам и вина. Осъзнавам всичко, което се случва с мен, но въпреки това ми е трудно да се отпусна. Имам ли нужда от групова психотерапия?
Паола Р., 28 г. Бургас

Отговор:
Паола, в писмото си вие описвате надълго и нашироко семейната си история. Прекрасно сте осъзнала ролята на родителите си, както и важността на стила на общуване между родители и деца. Събитието, оказало много силно влияние върху вас се е случило, когато се е оформяла личността ви в пубертета. Желанието ви да имате пълноценни връзки с хората около вас и тогава, и сега е повече от разбираемо.
Липсата на топлота, любов и подкрепа в една по-крехка възраст са закрепили у вас дълбоката вътрешна неувереност и страх от провал. Нямало е как да повлияете върху майка си, която би трябвало да подкрепя безусловно усилията ви да се утвърждавате, или пък да „подобрите” мъжкия модел в лицето на собствения си баща. Опитайте се да преоделеете гнева си и да спрете да ги осъждате. В момента можете само да ги приемете такива, каквито са, да им простите и да си кажете, че всеки носи, както може своята част от отговорността в семейната констелация.
Интуитивно, съвсем правилно сте се насочили към работа в група и аз напълно подкрепям усилията ви. Наистина, динамичната интеракционна група би ви помогнала да отреагирате вътрешните си конфликти, както и да упражнявате на практика „работещи” модели за междуличностно общуване. Групата ще ви даде повече спокойствие и усещането, че сте приета. Постепенно ще започнете да се чувствате комфортно в присъствието на други хора и с времето по-безболезнено ще преодолявате емоцията „да си сам”, „да си далечен”, „да си чужд”. От своя страна, подходящите за вашия случай медитативна и/или дихателна техники ще „свалят” високите нива на тревожност и ще ви дадат усещане за хармония и увереност в себе си. Ще се доверявате повече на собствените си сили и ще заработите върху личните си приоритети.
Не забравяйте да стимулирате позитивно и интимното си партньорство. Неговата подкрепа е неоценима в този момент. Ако си разрешите щастие - то ще ви посети! Защото страхът може да се оприличи на холограма - сякаш е нужен само един миг, за да се изгубиш в него. А всъщност, той е преодолим – трябва ти кураж и първоначално само една крачка. Стъпка по стъпка, след време ще се обърнете назад и ще видите, че сте прекрачили холограмата и вашият страх е бил само една илюзия, останала далеч зад гърба ви. Желая ви смелост и постоянство!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог