Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


сряда, 20 април 2016 г.

Ежедневният стрес и промяната

ВъпросИмам доста здравословни проблеми, към които от една година насам се прибавят и силна раздразнителност, негативизъм и чести пристъпи на отчаяние. Дните ми са натоварени с многобройни ангажименти. Работата ми изисква да се справям със силен стрес, ежедневно се сблъсквам с нещастни съдби. Силите ми са на ръба, объркана съм и не знам как да си помогна?                                            Станимира П., 48 г. , Сопот

Отговор: Вие принадлежите към тази група жени, които се трудят неуморно за другите, пренебрегвайки себе си - доста разпространен образ, изграден у мнозина в близкото минало. Много добра майка на две пораснали деца, с отговорна, но недобре платена професия, грижовна съпруга и домакиня.В брака имате водеща роля, грижите се почти изцяло и за съпруга си.
Доста наситена програма и като правило в такива случаи – почти никакво лично време. Стилът ви е съвсем като на майка ви, а съпругът ви от своя страна доста прилича на вашия баща, нали? Това е класически случай, илюстриращ моделите, които претворяваме и в собствените си семейства. Радостно е, че човек все пак си дава сметка за някои от деструктивните си навици, а в писмото си вие посочвате доста от причините да се замислите за състоянието си.

Симптомите и заболяванията ви са ярка картина на това, което вие упорито не искате да видите. Системните болки в гърба и ставите на първо място са знак за голямо претоварване. Язвата и другите проблеми с храносмилателната система са следствие на силния стрес, който се опитвате да овладеете през годините – просто не може да се „смели” всичко, което се опитвате да „поемете”. Гинекологичните интервенции и проблемната кожа говорят за липса на нежност и любов в партньорските отношения. 

Откъде да тръгнете – нека е от корена на всички проблеми. Започнете с изграждането на повече самоуважение и признание към себе си и това, което сте раздали. На първо място, бихте ли прехвърлили на другите от семейството част от работата?! Бихте ли се обърнали за няколко психологически консултации към специалист – така ще се отворите за някои нови идеи в справянето с непрестанното чувство за вина спрямо околните. Хората, може би не очакват толкова много от вас, но ако вие непрекъснато им го предлагате, те ще искат все повече и повече. Така че, поставете личните си граници там, където им е мястото и си подарете полагащото ви се време само за вас. 

За да поправите „разстроените” емоции е много важно да заложите на положителните мисли и чувства и събуждането на любовта. Хубаво е отново да се насочите и към изкуството и природата – отделете време за това. Не забравяйте да помислите и за промяна в хранителния режим. След такова многогодишно изтезание на тялото понякога се налагат и по-мащабни интервенции!
Важно е да не отлагате грижата за себе си, да продължите напред и да вярвате, че ще успеете да излезете от това състояние. Заедно с вашия психолог ще трябва да насочите вниманието си и към новата перспектива, която ви носи менопаузата. Стабилизирайте вярата си, че с воля и последователни усилия ще успеете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог