Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


събота, 23 април 2016 г.

Възможно ли е да се променя отношенията в брака си?

Въпрос: Със съпруга ми сме заедно от 12 г. С годините всичко се промени. Имаме син на 4 г., който и двамата много обичаме, но между нас се е настанило почти пълно отчуждение, често се караме. Характерите ни са несъвместими, но и двамата искаме да запазим брака си. Възможно ли е да намерим отново път един към друг?            
Светлана. Р, 35 г. Пазарджик

Отговор: Кризата във всяко едно партньорство е комплексно обусловена. Преплитат се социални обстоятелства, тип темперамент, индивидуални нагласи и семейни модели. Най-напред тръгнете от осмисляне на спомена за началото. Когато хората се женят, обикновено искат да запазят романтичната атмосфера и еуфория - така е при всяко голямо начало. Сигурно и с вас е било така. Някои двойки наистина са успели да намерят формулата за това и се радват на повече щастие. Какво съхранихте вие?      

Важно е да си дадем сметка, че като родители, наша първа грижа е доброто на децата ни и след като сме ги създали трябва много еднозначно да приемем, че те са и ще бъдат винаги преди нас. Техните интереси и комфорт са определящи за решенията, които взимаме и за начина, по който построяваме живота си. Те ни преподават едни от най-важните уроци – как да обичаме безусловно. Ако любовта между партньорите бе построена върху същия принцип, вероятно агресията и неразбирането щяха да са по-рядко срещани. 

От няколко години насам, вашият брак е осеян с конфликтни ситуации, чести разминавания, гняв и обиди, агресивни реакции и др. Мислите и за раздяла. Налице са „семейни войни” с различни роли. В тях може да участвате като рицари, воини, гладиатори или  даже като спортни запалянковци. Възможен ли е „мир”? Разбира се – нуждаем се от култура на спора - вид култура, която не се учи в нито едно училище. Не е страшно, че вие и съпругът ви сте с почти противоположни характери - всъщност – кога го разбрахте?! Различията могат да ни обогатят стига да се научим да ги управляваме. Те биха развили нашия потенциал, ако в нас има вътрешен стимул за самоусъвършенстване. Е, понякога ще е по-тъжно и трудно...

Помислете добре все пак какво ви обединява с вашия партньор и заложете на положителния край на емоционалната скала. Добре си дайте сметка за всички общи интереси и позитивни моменти, които бихте могли да възстановите. Пречупете егото си - признайте, че и вие грешите. 

Стимулирайте общите дейности и събития, създавайте атмосфера на любов, приемане и доброта. Ако сте достатъчно търпелива и позитивна, много вероятно е да се случи промяната. Преди да успеете в това обаче, ще трябва да работите върху себе си и своята способност да издържате и да се справяте. Ако има къде да отидете, дистанцирайте се от конфликтната обстановка и опитайте да погледнете на противоречията без емоции. Мобилизирайте се и променете най-напред себе си. Ако искаме да получим нещо, най-напред трябва да дадем, нали?! Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог