Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


понеделник, 25 април 2016 г.

Как да преодолея скръбта от загубата на сина ми?

Въпрос: Преди една година загубих сина си при автомобилна катастрофа. От тогава се опитвам да заживея отново и да си върна радостта. Чувствам се напълно изгубена и неспособна да живея както преди. Помогнете ми да започна всичко от начало!
Ангелина Т., 51 г.  Бургас

Отговор: Вие сте попаднали на точната линия - с помощта на позитивната психотерапия и повече вяра в себе си бихте могли да преживеете едно ново раждане. В този момент за вас е важно да се стабилизирате и чак след това да надграждате. Не е възможно да се започне от начало, но е повече от нужно да вземете най-доброто от миналото и да приемете урока от случилото се като подарък. 

Добър знак е, че сте чувствителна към всяка подробност – това ви дава възможности и различни посоки, в които бихте могла да тръгнете. Очевидно носите много сила в себе си, след като сте издържала такъв дългогодишен конфликтен брак и последвалия изтощителен развод. Винаги при изпитания е хубаво да си припомняме нашите досегашни постижения и да ги използваме като полезен опит, на който да се стъпи в началото на терапията. 

Има няколко фази, през които преминава скръбта по загубата на близък човек. Заедно с вашия психолог ще установите на какъв етап се намирате. Често останалите живи се самообвиняват за смъртта на другия – това е едно от най-изпепеляващите чувства, което би могло да ни сполети. Дошло е време да си простите и да приемете реалността без да е нужно да се мъчите да забравите. Раздавайте се за другите -невъзможно е да постигаме целите си сами! 

Това ще ви даде мощен импулс за нов живот. Помислете как да ситуирате в дома си и фигурата на своя загинал син, така че да останете в контакт с него и да придадете “смисъл и форма” на спомена. Тук има редица полезни идеи (използвайте снимки, писма, любими вещи, чествания и т.н.), но те са адекватни само за вашия случай и затова са възможни различни варианти.
На следващ етап ще настъпи времето отново да преоткриете и жената в себе си. 

Добре е да работите по 4-те главни направления – грижа за тялото и външността, преосмисляне на жизнените приоритети, създаване на нови приятелства и кръг от познати, работа върху нова дейност или хоби. Така паралелно бихте могли да преработите и конфликтите в областите – тяло, дейност, контакти и бъдеще. Редом с всичко тове се зареждайте с положителна енергия чрез спорт и време сред природата. Следвайте вътрешния си „аз” и се отворете за света – вие дори не подозирате колко много нови идеи и съмишленици ще откриете по новия си път.    

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог