Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


вторник, 26 април 2016 г.

Как да овладея кризата?

Въпрос:Преживявам много тежък период. Загубих работата си, със съпруга ми сме пред развод, имам силни пристъпи на гадене, а увереността ми, че мога да се справя с всичко това почти се е изпарила. Имам две деца и ми е все по-трудно да се грижа за тях.  Откъде да започна?
Анастасия М., 39 г.  Асеновград
Отговор:

Първото, което трябва да направите е да помогнете на самата себе си и да стабилизирате състоянието си. Хубаво е, че се обръщате към психолог, тъй като кризата, в която се намирате има няколко измерения. Засегнати са емоционалното ви състояние, социалните ви контакти и семейството, професионалното ви развитие, на път са и здравословни проблеми. Съветвам ви да изберете специалист, с когото да направите серия от консултации, тъй като е възможно възстановяването ви да изисква повече време. 

Най-напред окажете „бърза помощ” на тялото си и направете необходимите медицински изследвания. Следвайте съветите на лекарите и подкрепете организма си с необходимите медикаменти и диета. Паралелно с тези интервенции вашият психолог ще ви посъветва как да стабилизирате емоционалната си сфера. Добре ще е това да се съобрази с вашия темперамент, ценностна система и интелектуален кръгозор. Възможни са различни подходи.  

Още от първите дни започнете работа върху повишаването на самооценката и самоуважението си. Съществуват ефективни техники, които в кратък срок биха могли да „отключат” вътрешните ви лостове за самовъзстановяване. При вас те задължително би трябвало да съдържат и методи за релаксация на тялото и ума. Само така ще се осъществи по-гладко и естествено и прехода към изграждането на новата ви професионална реализация. Това е процес, който ще е добре да развиете по-активно в последствие.

Преди това е нужно да обърнете внимание на децата и съпруга си и да участвате активно в подреждането на семейния пъзел. Опитайте се да постигнете по-дълбоко осъзнаване на промените, които са настъпили в отношенията със съпруга ви. Не търсете вина и не се самообвинявайте, ако сте „сгрешили”. Бъдете реалист и си спомнете за всички положителни моменти в брака ви. Нали не сте забравили, че любовта и еротиката между партньорите е нещо, за което трябва да се грижим непрекъснато? И, че постигаме зрялост и спокойствие в интимната сфера, когато имаме свой собствен път и не третираме другия като патерица в трудни за нас моменти. 

Важно е в този период да „проверите” взаимните очаквания от връзката си и чак тогава, заедно със съпруга си да предприемете съответните стъпки. Така, постепенно ще постигнете повече яснота и увереност, че има изход и от най-заплетените ситуации и, че нищо не е толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог