Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


петък, 29 април 2016 г.

Как да върна доверието в отношенията си?

Въпрос:От дълго време съм в една връзка, изпълнена с потайност и ревност. Отношенията със съпруга ми се люшкат от една крайност към друга. Срещнах и човек, който ми дава много спокойствие и радост. Объркана съм и не знам как да постъпя.
Кармелита Н., 37 г.  Пазарджик

Отговор:Започнете да разплитате възела стъпка по стъпка. Най-напред се концентрирайте върху брака си и “поработете” заедно с партньора си по историята на конфликта между вас. Трудно е да се справите съвсем сами, тъй като и двамата сте потопени в проблемите си. С безпристрастната гледна точка на специалист извън двойката – напр. фамилен консултант, можете да възстановите истината за нещата. Едва след като си изясните какво точно се е случило, е добре да пристъпите към търсенето на пътища за ново взаимно сближаване. Опитайте се да осъзнаете и приемете истината, колкото и тежка да е тя. Само по този начин е възможно да се редуцира “високото напрежение” и постепенно двойката да излезе от кризата. По кой път ще тръгнете – заедно или по отделно – зависи от още много други детайли. 

Ревността е тежка съдба и е част от лъжата, която често съпътства почти всяка връзка. Въпросът е в това, дали нещата опират до реално отчуждение и охладнели чувства, дали проявяваме собственическо отношение към партньора си или ревността е просто безпочвена - плод на нашето “богато” въображение. Тук подходите биха могли да бъдат различни. Много често силната ревност е породена от вкопчване в партньора и обсебване на неговото лично пространство. В този случай, един от подходите би могъл да бъде насочен към повишаване на нашето самоуважение и вяра в собствената ни ценност като привлекателни и успешни личности. Понякога скуката и липсата на истински пълноценни и интересни занимания също могат да създадат основа за неоправдана ревност. Често такива нагласи и поведение са огледало на стереотипите, усвоени в семействата, от които произхождаме.

Преди да направите избора да се свържете с нов партньор, си дайте сметка дали след изчистването на конфликтите в брака ви все още са останали взаимна любов и доверие. Ако това е така, вие сама ще почувствате, че трябва да останете в семейството си. Новопоявилият се кандидат-партньор в този момент от живота ви просто е помогнал да си доставите повече радост, от която всеки нормален човек се нуждае. Не се самообвинявайте за това. Но ако за вас досегашният ви живот в двойката е изчерпал своя потенциал и чувствата на отчуждение и отхвърляне не са преодоляни, по-добре е да се насочите към ново партньорство. Така съпругът ви също ще получи шанс да намери щастие другаде. Нашият живот се развива в зависимост от изборите, които правим. Ако изберете истината, ще получите нов шанс за повече доверие и любов.           

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог