Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


понеделник, 18 април 2016 г.

Мога ли да се предпазя от честите простудни заболявания?

Въпрос:Идва времето на настинките и аз отново съм заплашена от вирусни инфекции, които ме събарят вече всяка зима.  При мен те винаги преминават тежко, а понякога сякаш ме държат с месеци. Доколко стресът в ежедневието може да разклати имунната ни система? Как да си помогна по-навреме?
Катерина Л., 42 г.  Бургас


Отговор: Права сте, че стресът влияе върху нашата устойчивост на простудни заболявания, но това е твърде общо казано. Най-често се касае за възпаления на дихателните пътища, които могат да предизвикат и различни усложнения. Болестната картина при всеки човек е различна - тя нерядко е свързана с актуална криза на личността, независимо дали си даваме сметка за това или не. Всъщност, много често сме склонни да омаловажаваме очевидни симптоми и да пренебрегваме езика на тялото си. При вас вероятно нещата са хронифицирани. Не бива да подценявате тези тенденции.
По принцип е добре да приемем болестта като наша дълбока потребност от честност. На първо място – към самия себе си. Без да осъзнаваме напълно всички противоречия и конфликтни отношения, които ни съпътстват в общуването с околния свят, ние често превръщаме тялото си в арена на истински «военни действия». Когато се страхуваме да намалим напрежението, ние всъщност захранваме с енергия гнездото на конфликта и той бушува с пълна сила. Тогава и възпалението е налице. Дори честата обикновена хрема може да бъде сигнал за алергичен контекст.
Иначе казано, за да разберем дълбоката причина за състоянието си, означава да се изправим пред някаква  истина. Когато не можем да я осъзнаем, приемем или да се решим на адекватни действия, ние се борим с различни по сила противоречия и губим от вътрешния си баланс, организмът ни отслабва. Нужно да положим нови усилия, да си дадем спокойствие и време, да се свържем с необходимите ни хора, понякога и да направим определени жертви.  Защо не и да си доставим жизненоважните за тялото положителни емоции. Като цяло това би могло да бъде един сравнително некомфортен за нас период, но е абсолютно необходим, ако искаме да се погрижим добре за себе си.  
Свържете се със специалист по психосоматика, психотерапевт или психолог в Бургас и обсъдете с него важни събития, неизбежни обстоятелства или тревожни тенденции, с които се опитвате да се справите през последните години. Така ще достигнете израстване и разширяване, необходими ви, за да продължите нататък. Както след всяка преодоляна инфекция, тялото укрепва, така и след успешното преодоляване на даден вътрешен конфликт нашата психика придобива повече богатство, мъдрост и сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог