Свържи се с Психолог Онлайн:


Център за холистично консултиране "Алегра" и психолог Павел Тодоров предлагат онлайн консултиране по имейл, Скайп, както и по телефон. За контакти:
Имейл: info(а)alegra(точка)bg
Тел.: 0894 66 44 32
Сайт: alegra.bg


понеделник, 6 март 2017 г.

Стресът и градът: променена мозъчна активност

Животът в големия град е свързан с повишен риск от тревожност и разстройства на настроението. Досега не бяха уточнени биологичните причини за това. Ново международно проучване, чиито резултати са публикувани в сп. Nature, доказва, че две области в мозъка, свързани с регулацията на емоциите и стреса, са пряко засегнати от градския начин на живот.

“Предишни изследвания показваха, че рискът от развитие на тревожни разстройства се покачва с 21% при жителите на големите градове, а разстройствата на настроението – с 39%”, споделя изследователят Jens Pruessner от Douglas Mental Health University Institute. “В допълнение, случаите на шизофрения са почти два пъти по-чести при индивиди, които са родени и израснали в града.”

Pruessner и негови колеги от Института по психично здраве в Манхайм са изследвали здрави доброволци, живеещи в града, родени и израснали в урбанизирани или селски райони. Чрез функционален магнитен резонанс (fMRI) те регистрирали, че при прилагане на стрес тестове живеещите в града реагирали с по-силна активност в амигдалата – структура в мозъка свързана с регулация на настроението и емоциите. При хората, които са родени и израснали в градска среда, засилената активност била в областта на цингуларната мозъчна гънка, която контролира стреса и негативните очаквания. Тези резултати показват, че в различни етапи от живота различни области на мозъка показват чувствителност към стреса, свързан с градския начин на живот. Pruessner уточнява, че са необходими по-нататъшни задълбочени изследвания, за да се установи каква е връзката между тези резултати и мозъчните заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Онлайн Психолог